Gå til toppen
Information

Vi er glade ejere af flere af Apple's iOS-enheder og har arbejdet med en lang række Apple-enheder. Derudover har vi selvfølgelig adskillige bekendte, som ligeledes er Apple-kunder. 

Det er derigennem vores opfattelse, at der rynkes på brynene af skepsis, når man foreslår folk, at få jailbreaket deres Apple-enhed. Der er en udbredt frygt for, at ens dyre legetøj bliver hjælpeløst ødelagt, hvis noget går galt. Det fortænker vi imidlertid ikke nogen i, men det er netop vores motiv for, at stable denne side på benene. 

Vi ønsker at oplyse Apple-tilhængere om muligheden for, at få åbne sin Apple-enheds barrikaderede døre, som vil lede ind til en hidtil ukendt, men fantastisk verden, som stort set kun begrænses af fantasien. 

Vi har samlet flere spørgsmål og svar under vores FAQ-side, hvis du vil vide mere om jailbreaking inden du kaster dig ud i det!

Hvad er jailbreaking og hvorfor kaste sig ud i det?

Det er et faktum, at Apples produkter ligger i højeste prisklasse når man snakker forbrugerelektronik. Der er dog ingen tvivl om, at man får hvad man betaler for. Spørger man os, er Apple bare "cremen", når man snakker smartphones, mp3-afspillere og overordnet set også computere. Det er formentlig en opfattelse vi deler med dig, eftersom du nu sidder og læser på JailbreakGuiden, som af gode grunde er forbeholdt Apple-kunder.

Når man nu betaler kassen for, at eje et Apple-produkt, er det dog nærliggende, at have følelsen af, at man ikke helt får fuld valuta for pengene. Da brugeroplevelsen for langt de flestes vedkommende lever op til de høje forventninger – nemlig at man får det bedste på markedet – er det nærmere tilgængeligheden på produktet, man føler sætter de fleste begrænsninger.

Uden at gå i detaljer hér, kan vi roligt konkludere at Apple er, som mange kritikere formulerer det: et meget lukket land. Det er svært at argumentere mod, men det er til gengæld her, jailbreaking kommer ind i billedet.

De talrige glimrende teknologier som findes i iPhone- og iPod Touch-serien, rummer nemlig et enormt potentiale, som desværre er svært at opfylde med den lukkede software, som ens Apple-enhed leveres med. Måden at omgås dette er ved at åbne sin Apple-enhed, således at man blandt andet får adgang til at hav af nye funktioner, som i overvejende grad fungerer helt uden problemer.

Disse funktioner opnås ved at man via jailbreak-app'en Cydia henter og installerer forskellige tweaks og applikationer. Cydia kan bedst betegnes som App Store inden for jailbreaking. Stort set alt du henter og installerer sker gennem Cydia (i hvert fald hvis du følger vores guides).


Hvad kan man opnå ved at jailbreake?

Der er utrolig mange muligheder, så snart man har jailbreaket sin iOS-Apple-enhed.

Det er alt lige fra små systemændringer til en række nyttige applikationer, som ikke kan fås gennem App Store.

Et godt eksempel kunne være muligheden for bruge sine lydjusteringsknapper, på siden af sin iPhone, som kameraudløser. Man kan få flere ikoner i sin dock, eller få vist sine kalender-aftaler på sin iPhone så snart man tænder den.

Har man et Apple TV (2. generation), så kan man f.eks. få mulighed for at læse RSS-feeds direkte på sit fjernsyn eller installere mediecenter-software som XBMC, der giver én mulighed for at streame andre filtyper gennem eksempelvis en netværksharddisk.

Er man træt af, at se på aktie-app'en, fordi man aldrig bruger det - ja, så kan man bare skjule det! Eller vil man have mulighed for, at have uendelige apps i sine mapper eller bruge FaceTime uden, at være på et WiFi-netværk, så er det heller intet problem!

Der er altså masser af muligheder for, at gøre sin Apple-iOS-enhed meget mere nyttig og funktionel.


Kan der ske noget ved at jailbreake?

Det korte svar er nej. Der er ingen grund til at være bekymret for, at gå i færd med jailbreake sin Apple-enhed. Vejen ud af problemer er en simpel gendannelse, som vil bringe ens software tilbage til fabriksudgaven, og altså den oprindelige Apple-software naturligvis.

Hvad vi ved af, skulle der ikke være fare for, at totalskade sin Apple-enhed, men da der ingen grund er til, at udfordre skæbnen, opfordrer vi på det kraftigste til, at man holder sig helt og holdent til de instruktioner man finder på vores side, som er gennemtestet – både af folk verden over, som har delt deres erfaringer, og for en del af de tilgængelige guides vedkommende, os selv.

Alle vores guides er altså gennemtestet med op til flere apple enheder, så der burde ikke være noget i vejen for at gå i gang. Der kan også nævnes at de applikationer og tweaks vi skriver om, i langt de fleste tilfælde, kan hentes gennem Cydia UDEN at du skal ind og rode med alt for komplicerede metoder.

Vi skal selvfølgelig gøre det klart, at de ting man henter gennem Cydia ikke altid er lige så gennemtestet som det du kan hente gennem Apple's egen App Store. Derfor kan der opstå flere fejl og crashes. Oplever man fejl, så går man ganske simpelt bare ind og sletter det tweak eller denapp, som forårsger fejlen. Det er derfor også vigtigt, at man ikke installerer en helt masse på en gang, hvis man selv går ud og leder efter tweaks eller apps, der ikke findes på vores hjemmeside. Det er nemlig nemmere at finde frem til hvilket stykke software der forårsager fejlen, hvis man ikke har installeret en masse på en gang. Vi skriver primært kun om de bedste apps og tweaks, som vi kan stå inde for.

Der er risiko for at noget af det "dårlige" software fra Cydia kan gå hen og skade din enhed, men dette klares med en gendannelse. Det er derfor også vigtigt at man sikkerhedskopierer, INDEN man går i gang med at jailbreake.


Er det svært at jailbreake?

Mange mennesker tror, at jailbreaking er forbeholdt computernørder og, at det er for svært at rode med. Dette er en helt forkert opfattelse.

Vi laver ikke selv jailbreak-programmerne her på hjemmesiden - det sørger en lang række dygtige og erfarne hackere for. Disse hackere gør det også nemt for folk at jailbreake ved, at lave programmerne meget simple. Ofte er der tale om ganske få skridt, som skal udføres.

Tiden, det tager at jailbreake, kan variere fra program til program, men fælles for dem alle er, at det aldrig tager mere end 10-15 minutter. Disse programmer udgives til flere styresystemer, så det betyder ikke noget om du har Mac, PC eller i nogle tilfælde endda Linux.

Vi gemmer på de forskellige jailbreak-programmer, så du altid har mulighed for, at hente dem.


Sådan fungerer det

Når man jailbreaker sin iOS-enhed, udnytter man et sikkerhedshul i softwaren. Disse sikkerhedshuller bliver konstant rettet af Apple, så snart de udgiver en ny software-version. Man jailbreaker som sagt ved hjælp af et jailbreak-program og disse programmer bliver også opdateret i takt med at Apple fjerner sikkerhedshullerne. Det er grunden til, at man bliver nødt til at jailbreake på ny, når man opgraderer sin iOS-enhed. Alt jailbreak-relateret bliver simpelthen fjernet ved opdateringen og man mister derfor sine jailbreak-apps, -tweaks og -temaer.

Eftersom hackerne, som laver jailbreak-programmerne, hele tiden skal finde nye huller i iOS-softwaren, kan der ofte gå et stykke tid før et jailbreak udkommer. Det sker også, at hackerne gemmer deres sikkerhedshul til en nyere version og man må derfor vente til der er et jailbreak til den version, som ens iOS-enhed har installeret. Derfor er det også vigtigt, at man ikke opdaterer sin Apple-enhed med det samme, når der udkommer en ny iOS-softwareversion. Man skal i stedet lige vente og se hvordan det står til med jailbreaks til nye iOS-softwareversion fra Apple.

Vi opdaterer selvfølgelig Jailbreak-Guiden, så snart der udkommer et nyt jailbreak.

 

Er det ulovligt at jailbreake?

Dette er nok et af de største spørgsmål, når det kommer til valget om at jailbreake.

Nej, det er ikke ulovligt at jailbreake. Det er dit produkt - du har ret til at gøre med det som du har lyst til!

Så længe man holder sig til de applikationer og tweaks, der kan fås gennem Cydia, så burde der ikke være noget problem. Det er hvis man henter applikationer, som man burde betale for gennem App Store, at det bliver ulovligt. Dette er lige så ulovligt som at hente piratkopier af film eller musik, og er derfor ikke noget vi opfordrer til.

 

Mister man garantien?

Vi skal selvfølgelige være ærlige og sige: Ja, du kan gå hen og få problemer med garantien, hvis du afleverer en telefon, som ikke kan tænde på grund af en fejl, der er forårsaget af jailbreaking.

Det er dog meget forskelligt hvordan butikker håndterer disse situationer og i mange tilfælde er de ligeglade, hvis man sender en jailbreaket Apple-enhed ind til reperation.

For en sikkerheds skyld: Gendan din Apple-enhed, hvis den skal sendes tilbage til forhandleren. Når den er gendannet skulle der ikke være nogle spor af jailbreaket og man burde derfor ikke rende ind i nogle problemer.